Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-3
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => pozadi_black_1.jpg
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'ukmki.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/4165/1404
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1404
    [platne_od] => 31.10.2023 17:14:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:14:05.193961
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 4646
    [cms_time] => 1714623746
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFCHTÚstav KMKI 
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_fb_title] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [social_yt_title] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] =>  VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Filip.Prusa@vscht.cz [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FCHT] => Fakulta chemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [zobrazit_kalendar] => Zobrazit kalendář [stahnout] => Stáhnout [paticka_mapa_alt] => [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [fakulta_FCHT_odkaz] => http://fcht.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [den_kratky_4] => [archiv_novinek] => [novinky_servis_archiv_rok] => [novinky_kategorie_1] => [novinky_kategorie_2] => [novinky_kategorie_3] => [novinky_kategorie_4] => [novinky_kategorie_5] => [novinky_archiv_url] => [novinky_servis_nadpis] => [novinky_dalsi] => [den_kratky_3] => [den_kratky_2] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: [den_kratky_5] => [den_kratky_0] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1917] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1919] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1919 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1920] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1920 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1921] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1921 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-jazyky] [sablona] => stdClass Object ( [class] => obory_detail [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1917 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/1917 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/1917 [sablona] => stdClass Object ( [class] => obory_detail [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1918] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1931] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství [seo_title] => Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 1931 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20708] => stdClass Object ( [nazev] => Nadační fond [seo_title] => Nadační fond [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

originál

Nadační fond byl zřízen Zakládací listinou a registrován 23.11.1994 v Praze 6.

O zakladateli nadačního fondu - Josefu Korittovi se více dozvíte zde.

Výroční zprávy naleznete zde: 201020112012, 201320142015, 2016

Cíle nadačního fondu

Nadační fond se snaží prostřednictvím stipendií či sponzorováním každoročně pořádaných Studentských vědeckých konferencí oslovit studenty VŠCHT k dalšímu studiu oborů zaměřených na kovové materiály. 

Každoročně nadační fond vypisuje stipendia pro posluchače 1.-2. ročníku, kteří využijí možnost pracovat na Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství. Témata prací souvisejí s aktuálně řešenými výzkumnými a vývojovými tématy na ústavu a jsou zaměřena např. na vývoj lehkých slitin pro automobilový, letecký a kosmický průmysl, na kovové biomateriály, dále na ekologické postupy likvidace odpadů a na zpracování druhotných a nekonvenčních surovin, na problematiku koroze kovů a restaurování historických objektů. 

Nadační fond finančně podporuje účastníky každoročních studentských vědeckých konferencí. Na těchto konferencích studenti bakalářského i magisterského studia prezentují veřejnosti výsledky svých vědeckých prací. Výsledky práce společně s prezentací poté hodnotí odborná komise. Studentských vědeckých konferencí se rovněž účastní sponzoři z různých průmyslových podniků a firem, kteří rovněž přispívají nemalými finančními obnosy či zajímavými věcnými cenami. SVK se tedy stává nejen výbornou příležitostí nácviku prezentace experimentálních výsledků například pro obhajobu diplomových prací, ale může být velmi zajímavá i po finanční stránce.

Nadační fond prostřednictvím prospěchových stipendií i sponzorováním každoročně pořádaných Studentských vědeckých konferencí podporuje studenty magisterského studia VŠCHT  během studia na ÚKMKI. Prospěchová stipendia jsou vyplácena zvlášť v každém semestru.

[iduzel] => 20708 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/nadacni-fond [skupina_www] => Array ( ) [url] => /nadacni-fond [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [20707] => stdClass Object ( [nazev] => Média [seo_title] => Média [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Rozhovor
 
28.04.2015 
Poslechněte si povídání o kovových biomateriálech pro medicínské aplikace v podání prof. Dr. Ing. Dalibora Vojtěcha, vedoucího Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství VŠCHT Praha. Rozhovor naleznete zde.
 
04.04.2015
Poslechněte si povídání o perspektivní metodě kompaktizace práškových materiálů spékáním v plazmatu v podání doc. Ing. Pavla Nováka, Ph.D., proděkana pro styk s průmyslem a zahraniční styky Fakulty chemické technologie VŠCHT Praha. Rozhovor naleznete zde.
 
15.01.2015
Poslechněte si povídání o lékařských implantátech v podání prof. Dr. Ing Dalibora Vojtěcha, vedoucího Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství VŠCHT Praha. Rozhovor naleznete zde.
 
Články
 
12.05.2015
Rozhovor s jedním z našich studentů, nadějným uměleckým kovářem, zámečníkem a nožířem v jedné osobě naleznete zde.

[iduzel] => 20707 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/media [skupina_www] => Array ( ) [url] => /media [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9079] => stdClass Object ( [nazev] => O ústavu [seo_title] => O ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Současnost ústavu

Ústav v současnosti zajišťuje výuku v bakalářském studijním programu Aplikovaná chemie a materiály, obory Chemie a technologie materiálů a Chemie materiálů pro automobilový průmysl. Ústav rovněž zajišťuje výuku v bakalářských studijních programech Biomateriály pro medicínské využití a Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví-uměleckořemeslných děl.

V magisterském studiu ústav zajišťuje výuku ve studijním programu Chemie materiálů a materiálové inženýrství, obor Kovové materiály. Ústav se rovněž podílí na výuce studijního oboru Nanomateriály a studijního programu Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví.

V doktorském studiu ústav zajišťuje výuku ve studijním programu Chemie a technologie materiálů, obor Metalurgie.

Celkově ústav zajišťuje ve školním roce výuku 38 předmětů (z toho 6 pro doktorský studijní program) a podílí se na výuce dalších 4 předmětů. V akademickém roce 2011 / 2012 studuje na ústavu 21 studentů bakalářského studia, 32 studentů magisterského studia a 13 studentů doktorského studia.

Organizačně se nyní Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství dělí do tří pracovních skupin (fyzikální metalurgie, chemická metalurgie, korozní inženýrství), z nichž každá zajišťuje příslušnou část výuky a výzkumné aktivity.

Ústav spolupořádá několik odborných konferencí zaměřených na kovové materiály a na korozi. Zejména se jedná o konferenci Aluminium zaměřenou na vývoj v oblasti lehkých slitin, konferenci AKI zaměřenou na korozi a protikorozní ochranu kovů a o konferenci Mikroskopie a nedestruktivní zkoušení materiálů.

Při Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství působí Nadační fond profesora Josefa Koritty, který byl registrován v listopadu 1994. Podrobné informace o Nadačním fondu profesora Josefa Koritty naleznete zde. 

[iduzel] => 9079 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/o-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9077] => stdClass Object ( [nadpis] => [title] => [odkaz] => [logo] => [iduzel] => 9077 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9075] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 9075 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9076] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Výzkum na Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství je možné dle zaměření rozdělit na tři skupiny:

Fyzikální metalurgie

Skupina fyzikální metalurgie studuje vztahy mezi výrobou, strukturou a výslednými vlastnostmi kovových materiálů. Hledá postupy, jak dosáhnout vysokých mechanických vlastností kovů (pevnosti, tvrdosti). Vyvíjí nové materiály – např. nové povrchové vrstvy na lehkých slitinách pro automobilový a letecký průmysl, lehké intermetalické sloučeniny pro vysokoteplotní aplikace, slitiny s tvarovou pamětí pro medicínské implantáty, např. stenty. Ve skupině fyzikální metalurgie jsou rovněž vyvíjeny nové kovové materiály pro výrobu biodegradovatelných implantátů, materiály pro uskladnění vodíku a lehké nanokrystalické materiály dosahujících vysokých pevností.

 

Chemická metalurgie 

Pracovní skupina Chemické metalurgie se zabývá studiem hydrometalurgických procesů využitelných pro zpětné získávání kovů z odpadních surovin. Jedná se o odpady, které se v ČR v současné době nezpracovávají, ukládají na skládkách nebo vyváží do zahraničí. Navržené technologie pro zpracování jednotlivých odpadů se laboratorně ověřují  a velmi často zavádí do průmyslové praxe.

 

Korozní inženýrství

Korozní inženýrství je obor, jehož úkolem je chránit materiály před poškozováním korozními mechanizmy. Ztráty způsobené korozí lze vyjádřit třemi až pěti procenty hrubého domácího produktu průmyslově vyspělých zemí. Skupina Korozní inženýrství se zabývá tématy, které jsou v korozní vědě velmi aktuální. Jedná se například o studium mechanizmu koroze kovových obalů pro trvalé uložení jaderného odpadu v hlubinných úložištích nebo biomateriálů využívaných pro tělní implantáty. Mezi významné aktivity skupiny Korozní inženýrství patří také ochrana kovových památek.

[iduzel] => 9076 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [16741] => stdClass Object ( [nazev] => Asociace Korozních Inženýrů [seo_title] => Asociace Korozních Inženýrů [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

→ Asociace Korozních Inženýrů

je nezisková organizace, která byla založena v roce 1990 pracovníky v oboru korozního inženýrství a povrchových úprav. Sdružuje odborníky z České republiky i ze Slovenska, kteří se na akademické i praktické úrovni zabývají mechanizmy koroze a způsoby protikorozní ochrany. Členové AKI postihují svou odborností všechny oblasti Korozního inženýrství – protikorozní ochrana povrchovými úpravami, elektrochemické způsoby protikorozní ochrany, koroze v energetice, v půdě, ve vodách, v atmosféře nebo v betonu, koroze kovových památek nebo biomateriálů. AKI pořádá kurzy s korozní tématikou a odbornou konferenci, vydává časopis Koroze a ochrana materiálů a finančně podporuje Nadační fond profesora Josefa Korrity. Asociace korozních inženýrů je členem Evropské korozní federace (EFC), Světové korozní organizace (WCO) a nominuje zástupce pro ČR do Mezinárodní korozní rady (ICC). 

 

 Časopis Koroze a ochrana materiálu

od roku 1952 publikuje odborné články z oblasti korozního inženýrství a protikorozní ochrany. V časopisu jsou vedle výzkumných článků uveřejňovány taktéž přehledové články a případové studie. V současnosti je chod časopisu zajišťován Asociací korozních inženýrů (odkaz https://www.aki-koroze.cz). Od roku 2012 vychází časopis pod vydavatelstvím Sciendo (odkaz https://sciendo.com/journal/KOM). Archiv příspěvků od roku 1991 je volně přístupný zde (odkaz https://kom-journal.com).

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 16741 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aki [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [16746] => stdClass Object ( [nazev] => Centrum Excelence [seo_title] => Centrum Excelence [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Od roku 2012 je Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Vysoké školy chemicko-technologické v Praze členem Centra excelence v základním výzkumu s názvem Mikro- a nanokrystalické materiály s vysokým podílem rozhraní pro moderní strukturní aplikace, biodegradabilní implantáty a uchovávání vodíku.

Dalšími členy centra jsou Fyzikální ústav Akademie věd ČR (koordinátor centra) a Katedra fyziky kovů Matematicko fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Centrum excelence vzniklo na základě velmi náročného výběru mezi velkým počtem uchazečů a jeho vznik dokládá světovou úroveň dosavadního výzkumu na uvedených pracovištích.

Zaměření centra je na základní výzkum v oblasti nanokrystalických a mikrokrystalických kovových materiálů. Kovové materiály s ultrajemnou strukturou dosahují unikátních vlastností, jako je neobvyklá kombinace nízké hmotnosti, ultravysoké pevnosti a plasticity, extrémní tepelná odolnost, vysoká nebo naopak velmi nízká chemická reaktivita ve specifických prostředích a další. 

Aplikační potenciál zkoumaných kovových materiálů s ultrajemnou strukturou je proto ohromný a zasahuje do mnoha oblastí, jako je např. automobilový a letecký průmysl, kosmické technologie, lékařství, energetika a řada dalších.

Na Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství VŠCHT Praha jsou v rámci centra zkoumány kovové materiály patřící do tří hlavních skupin:

1. Lehké, vysoce pevné a tepelně stabilní slitiny vyrobené ultrarychlým chlazením tavenin. Tyto materiály budou využívány u mechanicky a tepelně extrémně exponovaných součástí automobilů, letadel a kosmických raket.

2. Biodegradabilní vysoce pevné slitiny. Tyto slitiny budou využívány pro výrobu speciálních lékařských implantátů (např. kostních fixací nebo stentů), které se po splnění své funkce v lidském těle samovolně rozloží. Tím odpadne nutnost implantát operativně vyjímat, což významně zvýší komfort lékařské péče. 

3. Kovové materiály absorbující velké množství vodíku. Tyto slitiny budou sloužit jako bezpečné zásobníky vodíku a tedy jako zásobníky energie pocházející např. z obtížně regulovatelných obnovitelných zdrojů.        

[iduzel] => 16746 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/centrum-excelence [skupina_www] => Array ( ) [url] => /centrum-excelence [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [16747] => stdClass Object ( [nazev] => Centrum vývoje moderních kovových biomateriálů pro lékařské implantáty [seo_title] => Centrum vývoje moderních kovových biomateriálů pro lékařské implantáty [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

logo TAČR

Centrum vývoje moderních kovových biomateriálů pro lékařské implantáty

Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství VŠCHT Praha je od roku 2012 koordinátorem výzkumně-vývojového centra zaměřeného na vývoj moderních kovových biomateriálů pro lékařské implantáty. Centrum je financováno Technologickou agenturou České republiky v rámci programu Centra kompetence. Partnery v centru jsou jedna univerzita (VŠCHT Praha), jedna výzkumně vývojová organizace (UJP Praha) a pět významných průmyslových firem v ČR zabývajících se výrobou lékařských implantátů a jejich komponent (BEZNOSKA, ProSpon, LASAK, První brněnská strojírna Velká Bíteš, S.A.M. Holding).

Hlavním důvodem vzniku centra je neustále rostoucí poptávka po nových lékařských implantátech s výrazně vyšší korozní a mechanickou odolností, s delší životností a s lepší biokompatibilitou s lidským organismem. Hlavními typy implantátů vyvíjených v centru jsou částečné nebo totální náhrady kloubů a kostí, dentální implantáty a prvky sloužící k fixaci a spojování kostí. Díky delší životnosti a lepší biokompatibilitě nových implantátů se výrazně zlepší kvalita života pacientů a kvalita zdravotní péče. Sníží se také počet nutných opravných reoperačních zákroků, čímž dojde k redukci nákladů na zdravotní péči.

Výzkumná a vývojová činnost v centru se soustřeďuje na pět hlavních oblastí:

1. Biodegradovatelné implantáty vyrobené z nových lehkých slitin sloužící k přechodné fixaci a spojování kostí.

2. Nové titanové slitiny s prodlouženou životností a se zlepšenou biokompatibilitou pro kloubní náhrady a dentální implantáty.

3. Nové kobaltové slitiny s prodlouženou životností a se zlepšenou biokompatibilitou pro kloubní a kostní náhrady.

4. Pórovité implantáty z lehkých slitin pro ortopedické a dentální aplikace vyznačující se výrazně zlepšenou biointegrací buněk nové tkáně.

5. Nové povrchové vrstvy na lékařských implantátech zajišťující lepší adhezi a biointegraci buněk nové tkáně a antibakteriální účinky.

Při vývoji a výrobě nových implantátů jsou využívány nejmodernější metody a postupy: indukční a obloukové tavení nových slitin v superčistých podmínkách, elektrochemické a plazmové postupy přípravy povrchových vrstev, moderní postupy práškové metalurgie. Pro výzkum mechanických, chemických a biologických vlastností nových implantátů jsou využívány zavedené metody analýzy materiálů: mechanické, únavové a tribologické testy, elektronová mikroskopie, energiově disperzní spektrometrie, optická emisní spektrometrie, rtg. fluorescenční spektrometrie, rtg. difrakční analýza, rtg. fotoelektronová spektroskopie, infračervená a Ramanova spektroskopie, expoziční a elektrochemické korozní testy v simulovaných tělních podmínkách, testy biokompatibility založené na kultivaci buněk a další.

[iduzel] => 16747 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/implantaty [skupina_www] => Array ( ) [url] => /implantaty [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [16743] => stdClass Object ( [nazev] => Časopis Koroze a ochrana materiálu [seo_title] => Časopis Koroze a ochrana materiálu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

od roku 1952 publikuje odborné články z oblasti korozního inženýrství a protikorozní ochrany. V časopisu jsou vedle výzkumných článků uveřejňovány taktéž přehledové články a případové studie. V současnosti je chod časopisu zajišťován Asociací korozních inženýrů (odkaz https://www.aki-koroze.cz). Od roku 2012 vychází časopis pod vydavatelstvím Sciendo (odkaz https://sciendo.com/journal/KOM). Archiv příspěvků od roku 1991 je volně přístupný zde (odkaz https://kom-journal.com).

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 16743 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kom [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [16751] => stdClass Object ( [nazev] => Mapa stránek [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 16751 [canonical_url] => //ukmki.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1918 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nadpis] => 
    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis
    [urlwildcard] => cis-path
    [sitemapno] => 
    [newurl_domain] => 'ukmki.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/sis/program/22330/D303'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 61411
    [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00
    [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 72838
    [cms_time] => 1714620765
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => Array
        (
        )

    [sablona] => stdClass Object
        (
            [class] => api_html
            [html] => 
            [css] => 
            [js] => 
            [autonomni] => 1
        )

    [api_suffix] => program/22330/D303
    [html] => 

Chemie a technologie potravin

Chemie a technologie potravin

Cílem studijního programu je připravit vysoce kvalifikované odborníky schopné samostatné vědecké práce založená na jejich kvalitních teoretických znalostech a předchozích zkušenostech se samostatným řešením dílčích výzkumných problémů v oblasti potravinářské chemie a potravinářské technologie. V průběhu studia si posluchači zejména komplexně rozšíří své teoretické znalosti chemických, biologických, inženýrských a ekonomických disciplín. Nedílnou součástí je vývoj nových technických (inženýrských) řešení technologických procesů a dále na získání praktických zkušeností a dovedností v oblasti řízení a metodologie technologického výzkumu. Během studia by studenti měli prokázat schopnosti samostatné vědecké práce od studia literatury přes návrh postupu práce až k její realizaci v laboratoři včetně zpracování výsledků v podobě odborného článku. Neméně důležitým cílem je zvyšování jazykové vybavenosti studentů. Dalším cílem je získání základních manažerských dovedností tím, že jsou součástí týmů vedených zkušenými a respektovanými odborníky, a jsou zapojeni do projektů, které tyto týmy řeší. Současně doktorandi po dobu studia vedou malý tým studentů bakalářských a magisterských studijních programů a sami předkládají návrhy vědeckých projektů do Interní grantové agentury VŠCHT Praha a stávají se jejich řešiteli.

Uplatnění

Absolvent programu je plně kvalifikován pro obsazení vedoucí pozice v oblasti návrhu, vývoje a optimalizace potravinářské technologií, stejně tak jako pro řízení potravinářských provozů, distribuci a uplatnění potravinářských výrobků na trhu ve vazbě na potřeby výživy člověka. Ve své činnosti je schopen posoudit dopady těchto činností na životní prostředí a na zpracování biologických odpadů. Mohou zastávat řídící pozice ve výzkumu, vývoji, výrobě, kontrole a projekci v komerčních institucích, respektive orgánech státní správy. Vzhledem k širokému pojetí odbornosti jsou připraveni nejen na profesionální působení ve své specializaci, ale také na snadnou adaptaci k případnému působení v dalších technologických a přírodovědných oborech.

Detaily programu

Jazyk výuky český
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia kombinovaná , prezenční
Garant studia prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.
Místo studia Praha
Kapacita 20 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0721D210001
VŠCHT kód D303
Počet vypsaných témat 23

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Postupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Autenticita medu a dalších včelích produktů

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí dizertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Funkční využitelnost a bezpečnost nových typů obalů v mlékárenském průmyslu

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Cirkularita a udržitelnost systémů balení potravin je významným aktuálně řešeným tématem. Výrobci potravin z různých důvodů upravují svá obalová řešení tak, aby tato řešení vyhovovala nově vznikajícím požadavkům z právě oblasti cirkularity a udržitelnosti. Nicméně zavádění nových systémů balení nelze provádět zodpovědně bez dostatečného zhodnocení této změny na balený výrobek. Práce se bude zabývat tímto zhodnocením a to z pohledu funkčních vlastností nových obalových materiálů a bezpečnosti obalů v rámci testování zdravotní nezávadnosti materiálů pro kontakt s potravinami.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Minoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Metody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Chromatografie technických cukerných roztoků

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc.

Anotace


Moderní cukrovar produkuje vedle bílého cukru i další produkty jako je bioethanol, bioplyn, černý sirob či melasa, sušené řízky a hnojiva. Využívá k tomu celou řadu procesů počínaje extrakcí, epurací, evaporací a rafinací, tak návazných procesů jako jsou fermentace, destilace či separace na ionexech a molekulových sítech. Právě chromatografické procesy se využívají ke změkčování, odbarvování, vycukerňování či izolaci různých hodnotných látek jako např. betain. Tato práce bude zaměřena na frakcionaci meziproduktů cukrovarnictví použitím různých sorbentů a hledání optimálních podmínek chromatografické separace pro získávání sacharosy, betainu, barviva, solí a dalších hodnotných složek.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Modelování reologických vlastností fermentovaných mléčných výrobků..

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


Fermentované mléčné výrobky vykazují komplikované reologické chování nenewtonských kapalin, které je důležité jak pro inženýrské procesy při zpracování koagulátu, tak pro vnímání textury a její stabilitu jako důležitou složku jakosti těchto výrobků. Je přitom určeno komplexem faktorů zahrnující jak složení výrobku, použité startovací kultury, tak způsob a podmínky výroby a zpracování koagulátu. Cílem práce bude vytvoření modelu reodestruktivního a tixotropního chování fermentovaných mléčných výrobků zahrnující faktory složení suroviny, průběh prokysávání a podmínky mechanického namáhání koagulátu při jeho rozmíchávání. Model bude využit pro charakterizaci vlivu tvorby exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení na vlastnosti výrobků.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Nanočástice škrobu – příprava a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Nanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Kultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Příprava bílkovinných koncentrátů z výlisků a extrakčních šrotů olejnin

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.

Anotace


Komerční výroba sójových extrakčních šrotů, bílkovinných koncentrátů a izolátů je příkladem moderní průmyslové separace proteinů, důraz je kladen na zachování funkčních vlastností bílkovin (texturní, emulgační, gelotvorné, pěnivost či schopnost vázat vodu a tuk), jejich stravitelnost, potlačení ztrát esenciálních aminokyselin i odstranění nežádoucích antinutričních sloučenin. Zpracování sójových bobů vyžaduje kondicionaci, odslupkování, vločkování, rozpouštědlovou extrakci technickým hexanem, desolventizaci extrakčních šrotů v toasteru, úpravu jejich finální vlhkosti a nezbytnou recyklaci organického rozpouštědla. Bílkovinné koncentráty vyrobené z extrakčních šrotů sóji luštinaté nalézají značné uplatnění v potravinářském a krmivářském průmyslu. Výlisky či extrudáty získané čistě mechanickou cestou ze semen řepky olejky a slunečnice roční jsou doposud druhotnou surovinou s uplatněním při výrobě krmiv a hnojiv. Valorizace takových surovin z obnovitelných zdrojů je žádoucí, neboť jsou zdrojem hodnotných bílkovin. Hlavním cílem disertační práce je koncentrace bílkovin suchou (mletí, aspirace) či mokrou (extrakce vodnými roztoky, ethanolem) cestou z olejnatých semen (případně kombinací mokré a suché cesty), se zaměřením na slunečnici roční a řepku olejku. Jako referenční materiál bude sloužit sója luštinatá, neboť přípravu extrakčních šrotů a bílkovinných koncentrátů ze sójových bobů považujeme za průmyslový standard. Bude optimalizován způsob koncentrace rostlinných bílkovin, výběr vhodného extrakčního činidla, modelování technologických experimentů v laboratorním měřítku a kvantitativní analýzu významných antinutričních sloučenin. Klíčové bude monitorování a zajištění zdravotní nezávadnosti finálních bílkovinných koncentrátů (riziko kontaminace patogenními mikroorganismy, rezidua inhibitorů trypsinu, fytátů a glukosinolátů).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Separace a charakterizace frakcí žitného a pšeničného zrna s vysokým obsahem arabinoxylanů a jejich využití v lidské výživě

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

Anotace


Arabinoxylany jsou přirozenými složkami některých anatomických částí žitných a pšeničných zrn a jejich koncentrace je proto vysoká v některých frakcích vznikajících během mlýnského zpracování. Tyto látky vykazují významné nutriční benefity jako složky vlákniny s funkcí prebiotik. Ve standardních i netradičních mlýnských procesech lze frakce obsahující vysoké koncentrace arabinoxylanů separovat buď ve vedlejších produktech povrchového opracování zrna před vlastním mletím (peeling, debranning), nebo v otrubnatých částicích postupně separovaných během vlastního dezintegračního procesu. Cílem této práce bude identifikovat frakce zrna s nejvyšším podílem arabinoxylanů separovaných pomocí různých mlýnských postupů. Dále pak navrhnout a ověřit postupy zpracování těchto frakcí pomocí hydrotermické úpravy či fermentace. Jako výsledek těchto postupů by měly být vyvinuty senzoricky atraktivní produkty s vysokou biologickou dostupností a polymerních a oligomerních arabinoxylanů s potenciálem využití jako zlepšujících přípravků při výrobě potravin cereálního původu nebo jako složek nutraceutik.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Separace, charakterizace a možnosti využití exopolysacharidů produkovaných bakteriemi obilných kvasů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

Anotace


Exopolysacharidy jsou produkovány některými kmeny bakterií mléčného kvašení přítomnými v kvasech chlebových i dalších obilovin a pseudoobilovin. Tyto látky vykazují nutriční benefity jako složky vlákniny. Zároveň však mají bakteriální exopolysacharidy velmi zajímavý technologický potenciál. Při výrobě běžného i jemného pečiva, ale zejména při výrobě bezlepkového chleba a pečiva se používají hydrokoloidy na bázi polysacharidů, které posilují, nebo, v případě bezlepkových výrobků, substituují viskoelastické vlastnosti pšeničného lepku a žitných glykoproteinů. Pšeničný lepek a žitné glykoproteiny poskytují pšeničným, žitným a pšeničnožitným těstům a pečivu jejich charakteristické vlastnosti, které jsou u bezlepkových výrobků obtížně nahraditelné. Výše uvedené hydrokoloidy, které se dnes jako přídatné látky pro bezlepkové směsi používají, jsou často cizorodé, případně modifikované polysacharidy zejména rostlinného původu. Exopolysacharidy produkované v kvasech mohou tyto látky v technologických aplikacích potenciálně zastoupit. Cílem práce je separovat a charakterizovat exopolysacharidy produkované vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení vyskytujícími se v kvasech a posoudit jejich technologické vlastnosti a vliv na strukturu běžného i bezlepkového pečiva.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Složení povrchových kožních lipidů v závislosti na použití různých biologicky aktivních látek v kosmetických přípravcích

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.

Anotace


Složení povrchových kožních lipidů je závislé na mnoha faktorech – věku, pohlaví, části těla, ale i použití kosmetických přípravků. Cílem práce bude monitorování složení kožních lipidů evropské populace v závislosti na věku, pohlaví a části těla odběru povrchových kožních lipidů. Dále budou vybrány biologicky aktivní látky, u kterých lze předpokládat vliv na složení povrchových kožních lipidů, tyto látky budou součástí kosmetického emulzního systému. Bude zkoumán vliv aktivních kosmetických látek na změnu složení povrchových kožních lipidů dobrovolníků po aplikaci na pokožku.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Systémy aktivního balení určené pro balení potravin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


S rostoucími nároky na složení, kvalitu a údržnost potravin rostou i požadavky na vlastnosti obalových materiálů. Jedním z prostředků prodloužení údržnosti minimálně opracovaných potravin mohou být i systémy aktivního balení, které zajišťují záměrnou pozitivní interakci s potravinami schopnou aktivně reagovat na změnu vnějších nebo vnitřních podmínek. Práce bude zaměřena na přípravu a zkoumání aktivních systémů balení uplatňovaných v materiálech pro kontakt s potravinami. Součástí práce bude příprava polysacharidových filmů s aktivní funkcí umožňující antimikrobiální a antioxidační účinek. U těchto filmů budou následně zkoumány a optimalizovány jejich funkční vlastnosti, především podstata aktivní funkce (antimikrobiální a antioxidační vlastnosti), dále pak propustnost pro plyny, vlhkost a aromatické látky, mechanické a optické vlastnosti. Zkoumána bude taktéž zdravotní nezávadnost z pohledu nežádoucích účinků migrace nízkomolekulárních látek (bezpečnost, ovlivnění senzorických a nutričních vlastností).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Anotace


Při výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


V současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Současné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Využití medicinálních hub v rámci reformulace pekařských výrobků

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

Anotace


Medicinální houby jsou využívány v tradičním asijském léčitelství a jsou potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek. Jde zejména o proteiny, polysacharidy, terpenoidy a polyfenoly. Jejich přídavek do receptury potraviny může navýšit její nutriční hodnotu a podpořit potenciální zdravotní účinek při její pravidelné konzumaci. Plánovaná dizertační práce bude založena na charakterizaci a stanovení obsahu nutričně významných složek hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus (vláknina, proteiny, lipidické látky). Ke strukturní analýze polysacharidů budou využity spektroskopické, chromatografické a další separační metody. Biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. V rámci řešení dizertační práce budou navrženy a ověřeny postupy reformulace receptur slaných sušenek s přídavky hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus nebo jejich extraktů. U vybraných pekárenských surovin a jejich směsí bude stanoveno složení, farinografická vaznost, sorpční profily pro posouzení vlastností a chování modelových směsí. U upečených reformulovaných sušenek s přídavky hub/extraktů hub bude stanovena jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti. Trvanlivost sušenek bude určena dle skladovacích pokusů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Využití membránových procesů při zpracování syrovátky.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc.

Anotace


Syrovátka obsahuje téměř polovinu sušiny původního mléka. Její efektivní zpracování v relativně malém měřítku pro potravinářské využití je stále problematické. Zejména kyselá syrovátka představuje kvůli vysokému obsahu solí a kyseliny mléčné obtížně zpracovatelný vedlejší produkt výroby tvarohů a některých jogurtů se zvýšeným obsahem bílkovin. Také při zpracování sladké syrovátky vznikají často další vedlejší produkty s omezeným využitím. Cílem práce je navrhnout postup zpracování syrovátky se zaměřením na aplikaci pro potravinářské účely a minimalizaci nebo využití odpadních proudů. Kromě membránových procesů se předpokládá i možnost enzymové modifikace bílkovin nebo laktosy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
)

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi